"Jag och min skugga" hittade jag genom att Bohusläns teater spelade den uppe på Riksteatern i Hallunda. Jag blev helt betagen av denna lilla pjäs. Kontaktade Börje Lindström för att få möjligheterna att få sätta upp den.
Detta resulterade i mitt fortsatta samarbete med den begåvade skådisen Jim Nilsson.
Vi spelade sedan denna pjäs på ett antal skolor i Ängelholm. Med en efterföljande diskussion med eleverna på de olika skolorna.

Vi gjorde ett utskick till de olika skolorna som såg ut som nedan.

 

 

Jag och min skugga

En pjäs om rasism av Börje Lindström

 

Författarens kommentar:

Teatern har sin viktigaste funktion i att stå mitt i sin tid

och där föra en djup dialog med sin publik. Ju starkare 

känslor teatern kan framkalla, desto intensivare och

nyttigare blir den efterföljande debatten. I stället för att

rada argument för och emot rasismen har jag här valt att

söka skildra en rasist in spe, vilket kan uppfattas som

propaganda för de åsikter som pojken framför. Jag är med-

veten om den risken, men ändå valt att ta den, då det

ämne som behandlas är ett av de viktigaste i vår nutid.

                                       Börje Lindström. Umeå, april 1996

 

Dessa ord skrivna av författaren själv, ger svar på varför vi tycker det är så angeläget att spela denna pjäs för Er, just på Er skola, för Era elever.

Vi tror nämligen inte det är möjligt att tiga ihjäl rasism eller nazism. Vi tror att vi måste bekämpa denna företeelse med debatt, diskussion och kunskap.

Därför antar vi att denna pjäs med en medföljande diskussion kan bli ett effektivt medel för att bekämpa den gryende rasism och främlingsfientlighet som finns alltmer ute bland elever i våra skolor.

Denna pjäs är tänkt att kunna spelas var som helst, det krävs ingen scen eller teknik för att inför en mindre grupp elever spela upp detta i ett klassrum eller annan typ av lokal som ni finner lämplig.

Detta är en pjäs som handlar om en liten pojke på 12-13 år som kommer inspringande till er, för han har precis tuttat fyr på en lägenhet där det bor några invandrare. Han börjar sin berättelse om sitt liv och varför allt blev som det blev och varför han blev den han är – en rasist.

Vi får se en liten rädd kille som försöker dölja sin rädsla för alla andra, men som egentligen själv har råkat illa ut på livets stig.

 

 

 

     
         

Tillbaka